Melkein banoffee pie

20.04.2020

Olen nähnyt viime aikoina somessa julkaisuja upeista piirakoista. En itse ole piirakoiden suurin ystävä, ja suurin osa piirakoistani epäonnistuu jollakin tavalla. Nyt kuitenkin mieleni alkoi tehdä banaanipiirakkaa, mutta ajattelin, että pelkkä banaani piirakan täytteenä on tylsää. Siispä päätin tehdä itse vegaanista salted caramelia banaanin kaveriksi täytteeseen.

Kuten arvelinkin, piirakka epäonnistui. Koska perheessäni on keliaakikko, tein pohjan gluteenittomana. Luulen, että paistoin pohjaa liian kauan, sillä se oli paikoittain lähes kivikova eikä irronnut vuoasta. Tähän ohjeeseen olen laittanut pohjalle lyhennetyn paistoajan. Jos et tarvitse gluteenitonta piirakkaa, voit korvata ohjeen gluteenittoman jauhoseoksen tavallisilla vehnäjauhoilla.


Salted caramel

  • 2 dl sokeria

  • 100 g vegaanista margariinia (sunnuntai)

  • 1 dl kaurakermaa tai soijakermaa

  • 1,5 tl suolaa


  1. Mittaa sokeri pinnoitettuun kattilaan ja laita levy päälle toiseksi korkeimpaan lämpötilaan. Sekoita sokeria lastalla*, kunnes sokeri on sulanut ja muuttunut kullanruskeaksi. Varo, ettei sokeri pääse palamaan. Pienet paakut sokerissa eivät haittaa.

  2. Kun sokeri on sulanut, vähennä levyn lämpö kolmasosaan alkuperäisestä lämpötilasta. Lisää joukkoon margariini ja sekoita, kunnes margariini on sulanut. Seos roiskuu helposti, joten varo, ettet polta käsiäsi. Margariini ja sokeri eivät tässä vaiheessa välttämättä sekoitu keskenään, mutta se ei haittaa.

  3. Lisää seuraavaksi kerma ja keitä seosta vielä reilun minuutin ajan koko ajan sekoittaen. Nosta sitten kattila liedeltä ja sekoita tasaiseksi. Lisää suola ja sekoita se hyvin joukkoon. Jos kastikkeessa on paakkuja, valuta se siivilän läpi. Laita kastike purkkiin tai muuhun astiaan, ja pidä se huoneenlämmössä. Valmis karamellikastike säilyy purkissa huoneenlämmössä n. viikon.

* suosittelen käyttämään lastana puista lastaa, johon sokeri ei sula kiinni yhtä paljon kuin muoviseen.

Jos kattilan pohjalle tai lastaan jää kovaa sokeria, sen saa helposti pois kaatamalla kattilaan kiehuvaa vettä ja antamalla sokerin sulaa irti.


Pohja

  • 150 g vegaanista leivontamargariinia

  • 1,5 dl sokeria

  • 3 rkl kylmää vettä

  • 3,75 dl gluteenitonta jauhoseosta

  • 3 tl psylliumjauhetta

  • 1,5 tl leivinjauhetta

  • (1-2 rkl vegaanista margariinia vuoan voiteluun*)


    1. Voitele halkaisijaltaan 24 cm piirakkavuoka*.

    2. Vatkaa huoneenlämpöinen margariini ja sokeri vaahdoksi.

    3. Lisää joukkoon vesi ja sekoita tasaiseksi.

    4. Sekoita keskenään kuivat aineet omassa kulhossaan. Lisää jauhoseos taikinaan parissa erässä samalla sekoittaen.

    5. Taputtele taikina voideltuun vuokaan**. Laita taikinan päälle leivinpaperi, ja paperin päälle toinen pienempi piirakkavuoka. Näin varmistetaan, ettei pohja pääse nousemaan, ja täytteet mahtuvat varmasti pursuamatta yli.

    6. Paista pohjaa 200 asteessa uunin alatasolla 15-20 minuuttia. Anna valmiin pohjan jäähtyä huoneenlämmössä n. tunti ennen täyttämistä.

    * Itse käytän aina kaikenlaisten vuokien voiteluun juoksevaa margariinia ja pehmeäharjaista pullasutia. Juoksevaa margariinia on helppo lisätä, jos se meinaa loppua. Samalla säästyy myös vaiva rasvaisista sormista.

    ** Taikinan taputtelu voi olla todella hankalaa, sillä gluteeniton taikina jää helposti kiinni sormiin. Itse tein taputtelun niin, että kastoin pari sormea perunajauhoon ja taputtelin niillä kunnes taikina alkoi taas jäädä kiinni. Sen jälkeen kastoin sormet uudestaan. Kannattaa aloittaa taikinan asettelu reunoista, jotta niihin varmasti riittää tarpeeksi taikinaa.


    Täyte

    • 4 kypsää banaania

    • karamellikastiketta oman maun mukaan

    • 1,5 dl vaahtoutuvaa soijakermaa

    • 1,5 rkl tomusokeria

    • 2 tl kanelia


    1. Pilko banaanit paksuiksi siivuiksi.

    2. Ota karamellikasteiketta lusikalla purkista, ja valuta pohjan päälle. Itse käytin tähän n. 1 dl kastiketta. (muista nuolla lusikka valuttamisen jälkeen)

    3. Asettele banaanipalat pohjan ja karamellikastikkeen päälle. Aloita asettelu ulkoreunasta, ja kauneimmista paloista. Laita banaanipalat kiinni toisiinsa.

    4. Vaahdota soijakerma ja lisää joukkoon tomusokeri sekä kaneli.

    5. Pursota tai nostele lastalla kermavaahto piirakan päälle.

    6. Koristele piirakka kastamalla haarukan piikit karamellikastikkeeseen ja valuttamalla ohuita nauhoja piirakan päälle.

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita